Dzień 19.12.2023
Dieta podstawowa
Śniadanie: Kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, soja gorczyca), pieczywo (150 g) (gluten), pasta z sera białego z koperkiem (70g) (mleko), wędlina (30g) (seler, soja, gorczyca), banan (100g), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: szpinakowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), kotlet z piersi kurczaka (100g) (soja, gorczyca, seler, gluten), mizeria (200g) (mleko), ziemniaki (300g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (150g) (gluten), pasztet (50g) (seler, soja, gorczyca, gluten)
II kolacja: bułka maślana (80g) (gluten), dżem (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2366,5, białko (g): 92,7, tłuszcze (g): 68,3, węglowodany (g): 356,6, błonnik (g): 26,5, sód (mg): 2339,6, kw. tł. nasycone (g): 18,3.
Dieta łatwostrawna niskobakteryjna
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250 ml) (mleko, gluten), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, gorczyca soja), pieczywo (100 g) (gluten), ), ser Tartare (20g) (mleko), wędlina (30g) (seler, soja, gorczyca), banan (100g), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: szpinakowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), bitka z piersi kurczaka (100g) (soja, gorczyca, seler, gluten), mizeria (200g) (mleko), ziemniaki (300g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), pasztet (50g) (seler, soja, gorczyca, gluten)
II kolacja: bułka maślana (80g) (gluten), dżem (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2316,9, białko (g): 85,8, tłuszcze (g): 69,7, węglowodany (g): 347,1, błonnik (g): 23,7, sód (mg): 2333,8, kw. tł. nasycone (g): 24,4.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM