Dzień 19.07.2024
Dieta podstawowa
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser topiony (20g) (mleko), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: grysikowa (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), ryba panierowana smażona (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), sos grecki (200g) (gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), miód (25g)
II kolacja: budyń (125g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2490,4, białko (g): 84,3, tłuszcze (g): 73,2, węglowodany (g): 387,8, błonnik (g): 34,9, sód (mg): 2045,0, kw. tł. nasycone (g): 17,4.
Dieta łatwostrawna niskobakteryjna
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser topiony (20g) (mleko), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: grysikowa (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), ryba gotowana (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), sos grecki (200g) (gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), miód (25g)
II kolacja: jogurt naturalny (150g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2490,4, białko (g): 84,3, tłuszcze (g): 73,2, węglowodany (g): 387,8, błonnik (g): 34,9, sód (mg): 2045,0, kw. tł. nasycone (g): 17,4.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM