Dzień 15.12.2023
Dieta podstawowa
Śniadanie: Kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, soja gorczyca), pieczywo (150 g) (gluten), ser żółty (50g) (mleko), banan (100g), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: grysikowa (350 ml) (gorczyca, seler, soja), ryba smażona (120g) (gluten, seler, gorczyca, soja), kapusta pekińska (200g) (gluten), ziemniaki (300g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), jajko (50g)
II kolacja: budyń (125g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2341,4, białko (g): 88,0, tłuszcze (g): 74,9, węglowodany (g): 340,7, błonnik (g): 24,3, sód (mg): 2419,6, kw. tł. nasycone (g): 17,3.
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów prostych
Śniadanie: kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, gorczyca soja), pieczywo (150 g) (gluten), ser biały (50g) (mleko), jabłko (100g), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: grysikowa (350 ml) (gorczyca, seler, soja), ryba gotowana (120g) (gluten, seler, gorczyca, soja), kapusta pekińska (200g) (gluten), ziemniaki (300g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), ser Hochland (30g) (mleko)
II kolacja: budyń (125g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2219,2, białko (g): 80,9, tłuszcze (g): 71,2, węglowodany (g): 326,8, błonnik (g): 26,0, sód (mg): 1783,4, kw. tł. nasycone (g): 17,5.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM