Dzień 04.12.2023
Dieta podstawowa
Śniadanie: Kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, soja gorczyca), pieczywo (150 g) (gluten), wędlina (70g) (soja, gorczyca, seler), pasta z jaj (100g) (jaja, mleko), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: żurek (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), ryż na mleku (200g) (mleko), sos truskawkowy (150g) (gluten, mleko), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (150g) (gluten), pasztet (50g) (soja, gorczyca, seler, gluten)
II kolacja: budyń (150g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2161,7, białko (g): 75,4, tłuszcze (g): 64,4, węglowodany (g): 329,5, błonnik (g): 20,0, sód (mg): 2829,6, kw. tł. nasycone (g): 21,4.
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów prostych
Śniadanie: kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, gorczyca soja), pieczywo (150 g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), ser biały (50g) (mleko), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: żurek (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), risotto mięsno – jarzynowe (200g) (soja, gorczyca, seler), sos pomidorowy (150g) (gluten, mleko), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (150g) (gluten), pasztet (50g) (soja, gorczyca, seler)
II kolacja: bułka (80g) (gluten), ser Tartare (20g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2205,7, białko (g): 81,3, tłuszcze (g): 71,6 węglowodany (g): 320,0, błonnik (g): 22,5, sód (mg): 2519,6, kw. tł. nasycone (g):24,6.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM