Kontrast: włącz / wyłącz

Jadłospis tygodniowy 30.09-06.10.24


04-10-2024

Dzień 30.09.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z kasza jęczmienną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser żółty  (50g) (mleko), banan (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  ziemniaczana (350 ml) (gorczyca, seler, soja), fasolka po bretońsku (300g) (soja, gorczyca, seler, gluten), bułka (100g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), miód (25g)

II kolacja:            serek wiejski (200g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2576,7, białko (g): 113,9, tłuszcze (g): 72,3, węglowodany (g): 383,6, błonnik (g): 33,2, sód (mg): 2830,7, kw. tł. nasycone (g): 23,0.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z kasza jęczmienną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina  (50g) (soja, gorczyca, seler), banan (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  ziemniaczana (350 ml) (gorczyca, seler, soja), makaron z mięsem (300g) (soja, gorczyca, seler, gluten), bułka (100g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), miód (25g)

II kolacja:            serek wiejski (200g) (mleko)

 

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2557,8, białko (g): 104,4, tłuszcze (g): 76,6, węglowodany (g): 376,0, błonnik (g): 27,9, sód (mg): 2412,0, kw. tł. nasycone (g): 24,3.

 

 

 

Dzień 01.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą manną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), rogal (70g) (gluten), dżem (25g), wędlina (30g) (soja, gorczyca, seler), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  pomidorowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), kotlet mielony (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), surówka (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Kiri (20g) (mleko)

II kolacja:            budyń (125g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2582,3, białko (g): 87,4, tłuszcze (g): 87,4, węglowodany (g): 374,8, błonnik (g): 30,6, sód (mg): 2286,6, kw. tł. nasycone (g): 30,8.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą manną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), rogal (70g) (gluten), dżem (25g), wędlina (30g) (soja, gorczyca, seler), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  pomidorowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), pulpet gotowany (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kapusta gotowana (200g) (gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Kiri (20g) (mleko)

II kolacja:            budyń (125g) (mleko)

 

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2550,2, białko (g): 88,0, tłuszcze (g): 80,6, węglowodany (g): 381,5, błonnik (g): 27,1, sód (mg): 2341,8, kw. tł. nasycone (g): 32,4.

 

 

 

Dzień 02.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), pasta jajeczna (100g) (mleko, jaja), pomidor (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  rosół z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), udko pieczone (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kapusta czerwona gotowana (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)

II kolacja:            bułka maślana (50g) (gluten), miód (25g)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2440,5, białko (g): 97,2, tłuszcze (g): 86,0, węglowodany (g): 333,3, błonnik (g): 32,9, sód (mg): 2069,1, kw. tł. nasycone (g): 26,3.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser biały (100g) (mleko), pomidor (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  rosół z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), udko gotowane (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), buraki (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)

II kolacja:            bułka maślana (50g) (gluten), miód (25g)

 

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2453,9, białko (g): 96,2, tłuszcze (g): 75,9, węglowodany (g): 362,8, błonnik (g): 37,5, sód (mg): 2121,5, kw. tł. nasycone (g): 22,6.

 

 

 

Dzień 03.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z ryżem (250ml) (mleko), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), serek homogenizowany (150g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  krupnik (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), kotlet z karczku panierowany (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), surówka (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Hochland (30g) (mleko)

II kolacja:            cynamonka (50g) (gluten)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2575,1, białko (g): 92,7, tłuszcze (g): 82,7, węglowodany (g): 379,6, błonnik (g): 34,6, sód (mg): 2523,0, kw. tł. nasycone (g): 30,1.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z ryżem (250ml) (mleko), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), serek homogenizowany (150g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  krupnik (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), bitka ze schabu (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), marchewka gotowana (200g) (gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Hochland (30g) (mleko)

II kolacja:            cynamonka (50g) (gluten)

 

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2522,4, białko (g): 99,0, tłuszcze (g): 78,6, węglowodany (g): 369,5, błonnik (g): 34,4, sód (mg): 2250,9, kw. tł. nasycone (g): 30,1.

 

 

 

Dzień 04.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą jęczmienną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser topiony (20g) (mleko), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  barszcz ukraiński (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), ryż na mleku z truskawkami (350g) (mleko, gluten), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), jajko (50g) (jaja)

II kolacja:            jogurt owocowy (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2429,5, białko (g): 79,9, tłuszcze (g): 72,5, węglowodany (g): 374,4, błonnik (g): 26,4, sód (mg): 1955,8, kw. tł. nasycone (g): 30,9.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą jęczmienną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), pasta z sera białego z koperkiem (100g) (mleko), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  barszcz ukraiński (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), ryż na mleku z masłem i cukrem (300g) (mleko), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Tartare (20g) (mleko)

II kolacja:            jogurt owocowy (150g) (mleko)

 

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2504,1, białko (g): 90,4, tłuszcze (g): 74,7, węglowodany (g): 377,6, błonnik (g): 26,4, sód (mg): 1668,3, kw. tł. nasycone (g): 29,9.

 

 

 

Dzień 05.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą manną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), ser Kiri (20g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  koperkowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), potrawka drobiowa (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), dżem (25g)

II kolacja:            serek homogenizowany (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2397,7, białko (g): 91,7, tłuszcze (g): 77,1, węglowodany (g): 346,8, błonnik (g): 27,4, sód (mg): 2136,2, kw. tł. nasycone (g): 33,6.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą manną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), ser Kiri (20g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  koperkowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), potrawka drobiowa (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), dżem (25g)

II kolacja:            serek homogenizowany (150g) (mleko)

 

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2397,7, białko (g): 91,7, tłuszcze (g): 77,1, węglowodany (g): 346,8, błonnik (g): 27,4, sód (mg): 2136,2, kw. tł. nasycone (g): 33,6.

 

 

 

Dzień 06.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), ser topiony (20g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  brokułowa z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko, gluten), pulpet mięsno-ryżowy (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), sos koperkowy (100 ml), (gluten, mleko), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Tartare (20g) (mleko)

II kolacja:            jogurt owocowy (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2498,1, białko (g): 90,8, tłuszcze (g): 87,2, węglowodany (g): 349,0, błonnik (g): 26,6, sód (mg): 2296,9, kw. tł. nasycone (g): 32,5.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), ser biały (50g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  brokułowa z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko, gluten), pulpet mięsno-ryżowy (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), sos koperkowy (100 ml), (gluten, mleko), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Tartare (20g) (mleko)

II kolacja:            jogurt owocowy (150g) (mleko)

 

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2503,7, białko (g): 97,5, tłuszcze (g): 84,2, węglowodany (g): 350,7, błonnik (g): 26,6, sód (mg): 2150,7, kw. tł. nasycone (g): 30,7.

 

 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM