Kontrast: włącz / wyłącz

Jadłospis tygodniowy 07-13.10.24


09-10-2024

Dzień 07.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z ryżem  (250ml) (mleko), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), parówki (100g) (soja, gorczyca, seler, gluten), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  żurek (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), makaron z mięsem i kapustą (300g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), miód (25g)

II kolacja:            budyń (125g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2514,7, białko (g): 84,7, tłuszcze (g): 87,1, węglowodany (g): 356,3, błonnik (g): 23,4, sód (mg): 2817,6, kw. tł. nasycone (g): 29,1.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z ryżem  (250ml) (mleko), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), parówki (100g) (soja, gorczyca, seler, gluten), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  żurek (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), makaron z mięsem (300g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), miód (25g)

II kolacja:            budyń (125g) (mleko)

 

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2612,1, białko (g): 83,1, tłuszcze (g): 86,8, węglowodany (g): 384,3, błonnik (g): 25,8, sód (mg): 2127,2, kw. tł. nasycone (g): 28,4.

 

 

 

Dzień 08.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą jęczmienną  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), rogal (70g) (gluten), dżem (25g), wędlina (30g) (soja, gorczyca, seler), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  ogórkowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), pierogi leniwe (300g) (gluten, mleko), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser żółty (50g) (mleko)

II kolacja:            serek homogenizowany (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2624,8, białko (g): 99,6, tłuszcze (g): 80,9, węglowodany (g): 386,0, błonnik (g): 23,7, sód (mg): 2686,0, kw. tł. nasycone (g): 34,2.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą jęczmienną  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), rogal (70g) (gluten), dżem (25g), wędlina (30g) (soja, gorczyca, seler), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  ogórkowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), pierogi leniwe (300g) (gluten, mleko), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)

II kolacja:            serek homogenizowany (150g) (mleko)

 

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2582,8, białko (g): 93,8, tłuszcze (g): 78,6, węglowodany (g): 386,4, błonnik (g): 23,7, sód (mg): 2665,5, kw. tł. nasycone (g): 30,6.

 

 

 

Dzień 09.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser topiony (20g) (mleko), sałata (50g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  pomidorowa z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko, gluten), jajko w sosie koperkowym (150g) (jaja, mleko, gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)

II kolacja:            cynamonka (50g) (gluten)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2460,6, białko (g): 85,0, tłuszcze (g): 85,8, węglowodany (g): 350,3, błonnik (g): 29,6, sód (mg): 2341,4, kw. tł. nasycone (g): 31,2.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser pasta z sera białego (100g) (mleko), sałata (50g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  pomidorowa z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko, gluten), pulpet gotowany (150g) (gluten, soja, gorczyca, seler), sos koperkowy (100g) (mleko, gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)

II kolacja:            cynamonka (50g) (gluten)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2539,3, białko (g): 96,0, tłuszcze (g): 82,9, węglowodany (g): 366,2, błonnik (g): 30,0, sód (mg): 2228,8, kw. tł. nasycone (g): 28,5.

 

 

 

Dzień 10.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser topiony (20g) (mleko), sałata (50g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  pomidorowa z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko, gluten), jajko w sosie koperkowym (150g) (jaja, mleko, gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)

II kolacja:            cynamonka (50g) (gluten)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2460,6, białko (g): 85,0, tłuszcze (g): 85,8, węglowodany (g): 350,3, błonnik (g): 29,6, sód (mg): 2341,4, kw. tł. nasycone (g): 31,2.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser pasta z sera białego (100g) (mleko), sałata (50g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  pomidorowa z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko, gluten), pulpet gotowany (150g) (gluten, soja, gorczyca, seler), sos koperkowy (100g) (mleko, gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)

II kolacja:            cynamonka (50g) (gluten)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2539,3, białko (g): 96,0, tłuszcze (g): 82,9, węglowodany (g): 366,2, błonnik (g): 30,0, sód (mg): 2228,8, kw. tł. nasycone (g): 28,5.

 

 

 

Dzień 11.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z ryżem  (250ml) (mleko), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), pasta jajeczna (100g) (mleko, jaja), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  grysikowa (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), ryba pieczona (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kapusta włoska gotowana (200g) (gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Tartare (20g) (mleko)

II kolacja:            jogurt owocowy (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2444,9, białko (g): 93,8, tłuszcze (g): 73,2, węglowodany (g): 366,2, błonnik (g): 32,6, sód (mg): 2462,9, kw. tł. nasycone (g): 20,6.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z ryżem  (250ml) (mleko), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser biały (100g) (mleko), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  grysikowa (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), ryba gotowana (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kapusta włoska gotowana (200g) (gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Tartare (20g) (mleko)

II kolacja:            jogurt owocowy (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2517,3, białko (g): 86,5, tłuszcze (g): 73,6, węglowodany (g): 393,4, błonnik (g): 39,2, sód (mg): 2305,0, kw. tł. nasycone (g): 23,3.

 

 

 

Dzień 12.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), ser Kiri (20g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  krupnik (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), sos mięsny (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), makaron (200g) (gluten), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), dżem (25g)

II kolacja:            serek homogenizowany (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2563,7, białko (g): 93,6, tłuszcze (g): 81,7, węglowodany (g): 376,1, błonnik (g): 28,0, sód (mg): 2040,1, kw. tł. nasycone (g): 31,2.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z płatkami owsianymi  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), ser Kiri (20g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  krupnik (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), sos mięsny (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), makaron (200g) (gluten), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), dżem (25g)

II kolacja:            serek homogenizowany (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2563,7, białko (g): 93,6, tłuszcze (g): 81,7, węglowodany (g): 376,1, błonnik (g): 28,0, sód (mg): 2040,1, kw. tł. nasycone (g): 31,2.

 

 

 

Dzień 13.10.2024

Dieta podstawowa

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą manną  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), ser topiony (20g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  koperkowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), bitka z piersi kurczaka (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), buraki (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Tartare (20g) (mleko)

II kolacja:            jogurt naturalny (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2433,3, białko (g): 95,7, tłuszcze (g): 72,7, węglowodany (g): 361,5, błonnik (g): 29,3, sód (mg): 2368,2, kw. tł. nasycone (g): 30,2.

 

Dieta łatwostrawna

Śniadanie:          Zupa mleczna z kaszą manną  (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), ser biały (20g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)

Obiad:                  koperkowa z ryżem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), bitka z piersi kurczaka (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), buraki (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)

I Kolacja:             pieczywo (100g) (gluten), ser Tartare (20g) (mleko)

II kolacja:            jogurt naturalny (150g) (mleko)

Wartości odżywcze:      energia (kcal): 2552,3, białko (g): 102,4, tłuszcze (g): 82,3, węglowodany (g): 363,2, błonnik (g): 29,3, sód (mg): 2238,8, kw. tł. nasycone (g): 31,8.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM