Dzień 27.12.2023
Dieta podstawowa
Śniadanie: Kawa zbożowa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (150 g) (gluten), wędlina (30g) (soja, gorczyca, seler), pasta z jaj (50g) (mleko), masło roślinne (10 g) (mleko),
Obiad: Ogórkowa z ziemniakami (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), makaron z mięsem (300g) (seler, soja, gorczyca, gluten), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (150g) (gluten), pasta mięsna (50g) (soja, gorczyca, seler, gluten)
II kolacja: mus owocowy (100g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2394,5, białko (g): 87,3, tłuszcze (g): 76,9, węglowodany (g): 351,2, błonnik (g): 25,4, sód (mg): 2981,3, kw. tł. nasycone (g): 26,2.
Dieta łatwostrawna niskobakteryjna
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (150 g) (gluten), wędlina (30g) (soja, gorczyca, seler), pasta z jaj (50g) (mleko), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: Ogórkowa z ziemniakami (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), makaron z mięsem (300g) (seler, soja, gorczyca, gluten), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (150g) (gluten), pasta mięsna (50g) (soja, gorczyca, seler, gluten)
II kolacja: mus owocowy (100g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2406,8, białko (g): 89,9, tłuszcze (g): 79,1, węglowodany (g): 346,7, błonnik (g): 24,6, sód (mg): 2817,0, kw. tł. nasycone (g): 27,0.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM