Dzień 22.12.2023
Dieta podstawowa
Śniadanie: kakao (250 ml) (mleko), pieczywo (150 g) (gluten), drożdżówka (80g) (gluten), jogurt naturalny (150g) (mleko), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: jarzynowa z ziemniakami (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), ryż na mleku z masłem i cukrem (300g) (mleko), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (150g) (gluten), jajko (50g) (jaja)
II kolacja: budyń (125g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2376,1, białko (g): 86,5, tłuszcze (g): 81,2, węglowodany (g): 336,2, błonnik (g): 24,8, sód (mg): 2127,9, kw. tł. nasycone (g): 28,7.
Dieta łatwostrawna niskobakteryjna
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250 ml) (mleko, gluten), kakao (250 ml) (mleko), pieczywo (100 g) (gluten), drożdżówka (80g) (gluten), jogurt naturalny (150g) (mleko), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: jarzynowa z ziemniakami (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), ryż na mleku z masłem i cukrem (300g) (mleko), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), jajko (50g) (jaja)
II kolacja: budyń (125g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2446,6, białko (g): 87,6, tłuszcze (g): 75,9, węglowodany (g): 364,3, błonnik (g): 24,6, sód (mg): 2164,3, kw. tł. nasycone (g): 27,5.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM