Dzień 21.12.2023
Dieta podstawowa
Śniadanie: Kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, soja gorczyca), pieczywo (150 g) (gluten), ser żółty (30g) (mleko), wędlina (30g) (seler, soja, gorczyca), banan (100g), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: rosół z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), udko pieczone (130g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kapusta czerwona (200g), ziemniaki (300g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (150g) (gluten), pasta mięsna (50g) (soja, gorczyca, seler, gluten)
II kolacja: mus owocowy (100g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2362,3, białko (g): 92,2, tłuszcze (g): 70,3, węglowodany (g): 352,1, błonnik (g): 27,4, sód (mg): 2796,8, kw. tł. nasycone (g): 23,3.
Dieta łatwostrawna niskobakteryjna
Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą manną (250 ml) (mleko, gluten), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, gorczyca soja), pieczywo (100 g) (gluten), ser żółty (30g) (mleko), wędlina (30g) (seler, soja, gorczyca), banan (100g), sałata (25g), masło roślinne (15 g) (mleko),
Obiad: rosół z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), udko gotowane (130g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kapusta włoska (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), pasta mięsna (50g) (soja, gorczyca, seler, gluten)
II kolacja: mus owocowy (100g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2336,9, białko (g): 95,3, tłuszcze (g): 70,7, węglowodany (g): 341,0, błonnik (g): 24,3, sód (mg): 2407,8, kw. tł. nasycone (g): 22,9.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM