Dzień 18.12.2023
Dieta podstawowa
Śniadanie: Kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, soja gorczyca), pieczywo (100 g) (gluten), pasta z jaj (50g) (jaja, mleko), ser Hochland (30g) (mleko), wędlina (30g) (seler, soja, gorczyca), masło roślinne (10 g) (mleko),
Obiad: żurek z ziemniakami (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), łazanki (soja, gorczyca, seler, gluten) (300g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (150g) (gluten), ser żółty (50g) (mleko)
II kolacja: rogal (80g) (gluten), miód (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2445,7, białko (g): 88,7, tłuszcze (g): 78,1, węglowodany (g): 356,6, błonnik (g): 18,8, sód (mg): 2435,9, kw. tł. nasycone (g): 30,0.
Dieta łatwostrawna niskobakteryjna
Śniadanie: Zupa mleczna z ryżem (250 ml) (mleko), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, gluten, gorczyca soja), pieczywo (100 g) (gluten), pasta z jaj (50g) (jaja, mleko), ser Hochland (30g) (mleko), wędlina (30g) (seler, soja, gorczyca), masło roślinne (10 g) (mleko),
Obiad: żurek z ziemniakami (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), makaron z mięsem (soja, gorczyca, seler, gluten) (300g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), ser żółty (50g) (mleko)
II kolacja: rogal (80g) (gluten), miód (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2418,9, białko (g): 89,2, tłuszcze (g): 80,2, węglowodany (g): 344,3, błonnik (g): 18,0, sód (mg): 2315,1, kw. tł. nasycone (g): 31,6.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM