Dzień 17.10.2024
Dieta podstawowa
Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jęczmienną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), jogurt owocowy (150g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: rosół z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), udko pieczone (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kapusta czerwona gotowana (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), ser Hochland (30g) (mleko)
II kolacja: bułka maślana (50g) (gluten), dżem (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2435,0, białko (g): 90,2, tłuszcze (g): 77,5, węglowodany (g): 358,1, błonnik (g): 33,0, sód (mg): 2816,1, kw. tł. nasycone (g): 25,6.
Dieta łatwostrawna
Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jęczmienną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler), jogurt owocowy (150g) (mleko), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: rosół z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), udko gotowane (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), buraki (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), ser Hochland (30g) (mleko)
II kolacja: bułka maślana (50g) (gluten), dżem (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2465,4, białko (g): 92,8, tłuszcze (g): 77,6, węglowodany (g): 362,0, błonnik (g): 31,9, sód (mg): 2438,0, kw. tł. nasycone (g): 25,2.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM