Dzień 17.07.2024
Dieta podstawowa
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), jajko (50g) (jaja), pomidor (100g), sałata (25g), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: Ogórkowa z ziemniakami (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), gulasz wołowy (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), surówka z kapusty pekińskiej (200g), kasza gryczana (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)
II kolacja: bułka maślana (50g) (gluten), miód (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2509,9, białko (g): 93,6, tłuszcze (g): 85,9, węglowodany (g): 356,4, błonnik (g): 31,9, sód (mg): 2282,9, kw. tł. nasycone (g): 28,0.
Dieta łatwostrawna niskobakteryjna
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), jajko (50g) (jaja), pomidor, mus owocowy(100g), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: Ogórkowa z ziemniakami (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), potrawka mięsno – jarzynowa (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kasza gryczana (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)
II kolacja: bułka maślana (50g) (gluten), miód (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2463,6, białko (g): 90,5, tłuszcze (g): 83,3, węglowodany (g): 353,4, błonnik (g): 29,8, sód (mg): 2342,5, kw. tł. nasycone (g): 27,1.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM