Dzień 16.07.2024
Dieta podstawowa
Śniadanie: Zupa mleczna z ryżem (250ml) (mleko), kakao (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser żółty (50g) (mleko), drożdżówka (70g) (gluten), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: zupa jarzynowa (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), kotlet mielony (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kapusta czerwona (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)
II kolacja: jogurt naturalny (150g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2504,0, białko (g): 94,1, tłuszcze (g): 86,4, węglowodany (g): 350,2, błonnik (g): 30,9, sód (mg): 2514,4, kw. tł. nasycone (g): 30,1.
Dieta łatwostrawna niskobakteryjna
Śniadanie: Zupa mleczna z ryżem (250ml) (mleko), kakao (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser żółty (50g) (mleko), drożdżówka (70g) (gluten), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: zupa jarzynowa (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), pulpet gotowany (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), marchewka z kalafiorem (200g) (gluten), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)
II kolacja: jogurt naturalny (150g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2554,2, białko (g): 99,6, tłuszcze (g): 85,6, węglowodany (g): 360,0, błonnik (g): 32,2, sód (mg): 2628,3, kw. tł. nasycone (g): 31,7.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM