Dzień 10.07.2024
Dieta podstawowa
Śniadanie: Zupa mleczna z kasza manną (250ml) (mleko, gluten), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser żółty (50g) (mleko), wędlina (30g) (soja, gorczyca, seler), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: pomidorowa z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten, mleko), kotlet panierowany ze schabu (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), mizeria (200g) (mleko), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), dżem (25g)
II kolacja: bułka (50g) (gluten), pasztet (50g) (soja, gorczyca, seler, gluten)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2464,9, białko (g): 98,6, tłuszcze (g): 83,0, węglowodany (g): 343,6, błonnik (g): 26,1, sód (mg): 2605,0, kw. tł. nasycone (g): 28,6.
Dieta łatwostrawna niskobakteryjna
Śniadanie: Zupa mleczna z kasza manną (250ml) (mleko, gluten), kawa zbożowa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser żółty (50g) (mleko), wędlina (30g) (soja, gorczyca, seler), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: pomidorowa z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten, mleko), bitka ze schabu (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kalafior (200g) (mleko), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), dżem (25g)
II kolacja: bułka (50g) (gluten), pasztet (50g) (soja, gorczyca, seler, gluten)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2455,1, białko (g): 10,28, tłuszcze (g): 76,9, węglowodany (g): 352,7, błonnik (g): 30,2, sód (mg): 2674,2, kw. tł. nasycone (g): 28,2.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM