Dzień 04.10.2024
Dieta podstawowa
Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jęczmienną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser topiony (20g) (mleko), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: barszcz ukraiński (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), ryż na mleku z truskawkami (350g) (mleko, gluten), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), jajko (50g) (jaja)
II kolacja: jogurt owocowy (150g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2429,5, białko (g): 79,9, tłuszcze (g): 72,5, węglowodany (g): 374,4, błonnik (g): 26,4, sód (mg): 1955,8, kw. tł. nasycone (g): 30,9.
Dieta łatwostrawna
Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą jęczmienną (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), pasta z sera białego z koperkiem (100g) (mleko), mus owocowy (100g), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: barszcz ukraiński (350 ml) (gorczyca, seler, soja, mleko), ryż na mleku z masłem i cukrem (300g) (mleko), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), ser Tartare (20g) (mleko)
II kolacja: jogurt owocowy (150g) (mleko)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2504,1, białko (g): 90,4, tłuszcze (g): 74,7, węglowodany (g): 377,6, błonnik (g): 26,4, sód (mg): 1668,3, kw. tł. nasycone (g): 29,9.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM