Dzień 02.10.2024
Dieta podstawowa
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), pasta jajeczna (100g) (mleko, jaja), pomidor (100g), sałata (25g), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: rosół z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), udko pieczone (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), kapusta czerwona gotowana (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)
II kolacja: bułka maślana (50g) (gluten), miód (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2440,5, białko (g): 97,2, tłuszcze (g): 86,0, węglowodany (g): 333,3, błonnik (g): 32,9, sód (mg): 2069,1, kw. tł. nasycone (g): 26,3.
Dieta łatwostrawna
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml) (mleko, gluten), kawa (250 ml) (mleko, soja, gorczyca, gluten), pieczywo (120g) (gluten), ser biały (100g) (mleko), pomidor (100g), masło roślinne (15g) (mleko)
Obiad: rosół z makaronem (350 ml) (gorczyca, seler, soja, gluten), udko gotowane (150g) (soja, gorczyca, seler, gluten), buraki (200g), ziemniaki (200g), kompot z jabłek (250 ml)
I Kolacja: pieczywo (100g) (gluten), wędlina (50g) (soja, gorczyca, seler)
II kolacja: bułka maślana (50g) (gluten), miód (25g)
Wartości odżywcze: energia (kcal): 2453,9, białko (g): 96,2, tłuszcze (g): 75,9, węglowodany (g): 362,8, błonnik (g): 37,5, sód (mg): 2121,5, kw. tł. nasycone (g): 22,6.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego ŚUM